Terugblik op: “Waar geen woorden voor zijn…”

In maart 7, 2016
4276 Views

 

Aanvoelen of aftasten, aanpassen of bepalen, volgen of leiden. Hoe maak je contact met je cliënt via het medium?

Aanvoelen of aftasten, aanpassen of bepalen, volgen of leiden. Hoe maak je contact met je cliënt via het medium?

“Waar geen woorden voor zijn…”
Een training voor professionals die willen leren en ervaren, hoe het is om creatieve werkvormen in te zetten binnen hun eigen manier van begeleiden.

Zelf ervaren, ontdekken en je laten verwonderen door wat beeldend werken bij je op kan roepen. Samen komen tot nieuwe inzichten en verhalen. Er worden onderwerpen zichtbaar, die in een gesprek niet verwoord konden worden. Het daadwerkelijk voor je zien liggen, daar samen naar kijken en kunnen spelen in de compositie. Laat je verrassen door onbewuste toevoegingen waardoor ‘het beeld’ opeens klopt en laat je meenemen in het gesprek dat daardoor ontstaat. Dát is de kracht van het beeldend werken.

Het verbeelden van een moment, gevoel of emotie vraagt iets van je. Het vraagt je anders te kijken naar jezelf, bewuster te kijken naar: “Hoe is dit nu voor mij? Hoe voelt dat? Hoe ziet dat er voor mij uit?”. Hierdoor verval je minder snel in de clichés van bekende opmerkingen en uitdrukkingen. Je kijkt bewuster en op een manier die je misschien minder eigen is. Kijken vanuit een ander perspectief zorgt voor nieuwe inzichten en ontdekkingen.

De cursisten mogen in stilte ontdekken en ervaren hoe je contact maakt in het beeldend werk. Iedere keer opnieuw verwonder ik mij over hoeveel een ogenschijnlijk simpele opdracht, zoveel reacties en emotie teweeg kan brengen.

De cursisten mogen in stilte ontdekken en ervaren hoe je contact maakt in het beeldend werk. Iedere keer opnieuw verwonder ik mij over hoeveel een ogenschijnlijk simpele opdracht, zoveel reacties en emotie teweeg kan brengen.

 

“Afgelopen week een training gevolgd rondom het werken met creatieve werkvormen in de rouw- en verliesbegeleiding. Onder de indruk ben ik van wat het werkproces, het maken, in je oproept en met je doet. Daarna heb je ineens genoeg om over te praten! Een verrijkende ervaring….Mooi hoor! Ik heb weer prachtige bagage in de pocket om in te zetten in de begeleiding.”

[Rufi van Rooij – ritueel begeleider]

 

Training: "Waar geen woorden voor zijn..." Creatieve werkvormen binnen de rouwbegeleiding. Trainers: Nick Schers - Op beide benen Henriëtte Doosje - Buro Nazorg

Trainers:
Nick Schers – Op beide benen
Henriëtte Doosje – Buro Nazorg

“Maar ik ben helemaal niet creatief” is een veel gehoorde opmerking aan het begin van iedere creatieve training, workshop of therapiesessie. Dat hoeft ook niet. Sterker nog; misschien werkt het zelfs in je voordeel. Het is namelijk niet het doel om een mooi schilderij te maken, of een sculptuur voor in de tuin. Het proces wat je doormaakt als je beeldend werkt, de emoties en gevoelens die het oproept en de inzichten die het oplevert. Dát is waar het om gaat. Daarin zit de schoonheid en de waarde van het werk.

“In
stilte werken
aan opdrachten die
zoveel lieten zien, tevoorschijn
brachten…

Soms
Confronterend, pijnlijk
Soms ontroerend en
diep vanuit mijn “zijn”,
bevrijdend…

En
dan “gedragen”
worden door elkaar
Zonder woorden waren we
Verbonden!”

[‘Elfje’ geschreven door cursiste na afloop van de training]

Over hoe een onbewust neergezette vlek, betekenis krijgt en aanzet tot nieuwe verhalen en nieuwe inzichten.

Hoe een onbewust neergezette vlek, betekenis krijgt en aanzet tot nieuwe verhalen en nieuwe inzichten.

Ben jij als professional nieuwsgierig naar hoe het beeldend werken jou kan helpen om cliënten te bereiken en te raken? Meld je dan aan voor de training; “Waar geen woorden voor zijn…” via www.buronazorg.nl [Trainingsdagen voor professionals]

Maak je zelf een rouwproces door en heb je het idee dat het [mee]kijken vanuit een ander perspectief jou kan helpen om daarna zelf weer verder te kunnen? Of heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met me op via het contactformulier. Ik hoor graag van je!

Vormgeven van mijn last

1 Comments

 1. Een training “Waar geen woorden voor zijn”. Daar moet je geen woorden aan willen geven…..
  Dat moet je ervaren!
  Daarom was ik zo blij met deze trainings2daagse georganiseerd door Buro Nazorg en onder de bezielende leiding van Nick Schers.
  Een training voor professionals waarin zeker ook ruimte was voor eigen bagage “waar geen woorden voor zijn”
  Een training voor professionals waar ik mee verder kan in mijn eigen dagelijks leven: want juist als professional is het belangrijk dat je aan zelfzorg doet!
  Daarom kan ik deze training aan raden voor professionals die een laag dieper willen gaan.
  Maar ook wil ik Nick’s begeleiding aanbevelen voor een ieder die in zijn/haar rouwproces zelf aanloopt tegen de scherpe randen van het rouwen.

  En dan nog dit: het gaat bij deze vorm van (beeldende) rouwbegeleiding om het proces en niet om het product. Maar dat wat ik gemaakt heb hangt nu op mijn werkkamer te ‘pronken’. Ik word er blij van als ik er naar kijk, het is voor mezelf ook een moment van bezinning. Niet omdat het zo mooi gemaakt is maar omdat het een prachtig proces verwoord/verbeeld!

Leave A Comment